• Strona główna>
  • Skoncentruj się na... : Czekolada — właściwości, rodzaje, kalorie

Skoncentruj się na...

Czekolada — właściwości, rodzaje, kalorie

\\SRV-PUBLIC-2015\Applications\Site-LRP-Inter\Deploy\Resources\Visuels\Headers\INT\v_header_focuson_24772.jpg

Czekolada jest jednym z wyrobów cukierniczych, który lubimy najbardziej. Powszechnie mówi się również, że czekolada tuczy i ma niekorzystny wpływ na skórę. Przekonaj się, czy to prawda i poznaj faktyczne właściwości czekolady, ile ma kalorii oraz jakie jest jej znaczenie dla zdrowia organizmu i skóry!

Rodzaje czekolady. Różnica między czekoladą gorzką a białą i mleczną

Na samym początku warto odróżnić pojęcie prawdziwej czekolady od wyrobów czekoladopodobnych. Do pierwszej grupy zalicza się produkty wytwarzane w głównej mierze z miazgi kakaowej oraz tłuszczu (masła) kakaowego. Posiadają one od 70% wzwyż kakao w swoim składzie i najczęściej mają gorzki posmak. Z kolei wyroby czekoladopodobne to wszystkie czekolady, batony czy też cukierki, wykonane z mlecznej lub białej czekolady. W swoim składzie ma ona zdecydowanie mniej kakao niż prawdziwa czekolada, często te wartości sięgają maksymalnie do około 33%. Świadomość tej różnicy pozwala zrozumieć, że nie każdy produkt spożywczy o czekoladowym smaku, można nazwać czekoladą. Decyduje o tym nie smak, ale zawartość kakao. Poruszając kwestie właściwości, ilości kalorii, wpływu na organizm i stan skóry, przytaczane będą fakty odnoszące się do prawdziwej czekolady — powszechnie nazywanej gorzką.

Gorzka czekolada: właściwości i kalorie czekolady

* Gorzka czekolada jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera przede wszystkim żelazo, magnez i dobrej jakości węglowodany. Dzięki temu regularne i w odpowiedniej ilości spożywanie czekolady wspiera m.in. produkcję krwinek czerwonych, usprawnia przewodnictwo komórek nerwowych oraz dostarcza energii.
* Docenianą właściwością czekolady jest również jej zdolność do uwalniania energii, jaka jest zawarta w pokarmie. Dzieje się to dzięki niacynie, czyli witaminie B3.
* Za sprawą flawonoidów, czekolada wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego (odpornościowego), powstrzymuje utlenianie tzw. złego cholesterolu (cholesterol LDL), a także minimalizuje skurcze mięśni.
* Prawdziwa czekolada potrafi również skutecznie poprawić nastrój i samopoczucie. Za tę właściwość odpowiada fenylotylamina, należąca do grupy endorfin.
* Jedną z cennych właściwości gorzkiej czekolady jest skuteczność w zapobieganiu chorób serca. Taką funkcję zapewniają przeciwutleniacze, które chronią organizm przed rozwojem wolnych rodników.

Biorąc pod uwagę szereg korzyści, jakie wnosi regularne spożywanie czekolady, warto sięgać po ten wyrób cukierniczy. Co istotne, gorzka czekolada (posiadająca od 70% wzwyż kakao w swoim składzie) wcale nie jest tucząca, jak twierdzi wiele osób. Otóż jedna kostka czekolady waży około 6 gr i posiada około 30 kcal. Nie jest to duża kaloryczność, biorąc pod uwagę, chociażby fakt, że czekolada ma pozytywny wpływ na zdrowie.

Właściwości kakao, a kondycja skóry twarzy

Nie można zaprzeczyć, że prawdziwa, gorzka czekolada korzystnie wpływa na zdrowie organizmu. Niestety wszystko ma swoje dobre i złe strony, które można dostrzec także w tym konkretnym wyrobie cukierniczym. Otóż wiele badań, zwłaszcza dermatologicznych, potwierdza niekorzystny wpływ czekolady na stan skóry twarzy. W jaki sposób się to objawia? Czekolada w diecie może prowokować trądzik, nasilać go lub też utrudniać eliminację zmian trądzikowych. Z tego względu dieta na trądzik i podczas leczenia tej choroby skóry nie powinna zawierać znacznej ilości czekolady. Co prawda, nie chodzi o to, aby dieta w trądziku całkowicie wykluczała czekoladę, spożywanie jej w umiarkowanych ilościach nie wpłynie na trudność eliminacji schorzenia. Należy jednak pamiętać o zależności między dietą a trądzikiem, zwłaszcza gdy w jadłospisie tym znajduje się czekolada. Nie jest powiedziane, że spożywanie tego wyrobu cukierniczego u każdego bez wyjątku, pogorszy stan skóry. Niektórzy nawet spożywając dużą ilość czekolady mogą pochwalić się nieskazitelnie gładką skórą. Jeśli Ty do nich nie należysz, koniecznie zapoznaj się z preparatem na zapalne zmiany trądzikowe - Effaclar A.I. Punktowy La Roche-Posay, który może okazać się pomocny w walce z pojedynczymi niedoskonałościami, pojawiającymi się, chociażby po nadmiarze spożytej czekolady.

  • Facebook

Wybrane dla Ciebie

Zobacz wszystkie artykuły