Skoncentruj się na...

Kto powinien korzystać z kremów z dodatkiem mocznika?

v_header_focuson_10874.jpg

Mocznik jest stosowany w kosmetyce od wielu lat, ale wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego wyjątkowych właściwości. Spektrum działania kremu mocznikowego jest ogromne - od suchej skóry twarzy po redukcję zaawansowanych rozstępów. Czym jest mocznik, jakie ma właściwości i kto powinien stosować kosmetyki z mocznikiem? Oto odpowiedzi na te pytania.

Mocznik w kosmetykach - po co się go dodaje?


Kosmetyki z mocznikiem występują w różnych formach. Bardzo popularne są kremy mocznikowe do twarzy, ale składnik ten można znaleźć w balsamach do ciała, kremach do rąk i stóp, maseczkach, szamponach, odżywkach, a nawet w pastach do zębów. Mocznik w kosmetykach występuje pod nazwą UREA. Im wyżej znajduje się ten napis na liście składników danego produktu, tym wyższe jest jego stężenie. Jednak mocznik to nie tylko składnik kosmetyków, ale także naturalny element skóry, który stanowi ok 1% masy naskórka. Wraz z wiekiem, zawartość mocznika w kosmetykach ulega obniżeniu, co skutkuje utratą nawilżenia i jędrności skóry. Mocznik w kosmetykach występuje w postaci białego, bezwonnego proszku. W zależności od stężenia mocznika w kosmetykach wykazuje on następujące właściwości:
* pochłania wilgoć i zatrzymuje cząsteczki wody w skórze,
* działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
* likwiduje świąd i uczucie napięcia skóry,
* leczy rogowacenia,
* zwiększa poziom lipidów,
* łagodzi podrażnienia,
* usuwa blizny,
* przyspiesza regenerację skóry,
* wzmacnia elastyczność warstwy rogowej naskórka,
* odbudowuje warstwę ochronną skóry,
* zmiękcza skórę, umożliwiając wnikanie innych składników aktywnych zawartych w kosmetykach.

Krem mocznikowy - kto powinien go używać?

Kosmetyki z mocznikiem rozwiązują bardzo różnorodne defekty skóry. Nad zastosowaniem kremu mocznikowego powinny zastanowić się zwłaszcza osoby, u których występują następujące problemy:

* Suchość skóry. Mocznik jest znany ze swoich właściwości zmiękczających i złuszczających. Krem mocznikowy przywraca prawidłowy poziom nawilżenia i pozostawia skórę gładką, miękką i elastyczną. Kosmetyki zawierające mocznik, np. nawilżające mleczko do ciała Urea działają wzmacniająco na naturalną barierę ochronną skóry i pozbawiają ją szorstkości. Efekt aksamitnej w dotyku skóry pojawia się już po pierwszym zastosowaniu.

* Trądzik. Mocznik jest często składnikiem kremów i maści przeciwtrądzikowych, ponieważ działa przeciwzapalnie i przeciwgranulacyjnie. Pozwala zredukować zmiany trądzikowe, a także pozbyć się nieestetycznych blizn, które po nich pozostały.

* Rozstępy. Mocznik występujący w dużych stężeniach stosowany jest do redukcji rozstępów zlokalizowanych w różnych miejscach ciała. Najlepiej oddziałuje na świeże, czerwone rozstępy, ale pomaga także zredukować te istniejące od dawna.

* Rogowacenie okołomieszkowe. Jest to popularne schorzenie, które objawia się obecnością licznych, drobnych grudek w różnych miejscach ciała — najczęściej na nogach i na ramionach. Krem mocznikowy złuszcza martwy, zrogowaciały naskórek i chroni skórę przed powstawaniem kolejnych zmian.

* Atopowe zapalenie skóry/ Łojotokowe zapalenie skóry. Mocznik jest wykorzystywany w kosmetykach przeznaczonych do leczenia chorób skóry. W celu złuszczania naskórka wykorzystuje się tzw. efekt keratoliczny mocznika, który powstaje na skutek rozpuszczania i denaturacji aminokwasów.

* Menopauza. W okresie przekwitania naturalna zawartość mocznika i kolagenu w naskórku gwałtownie maleje. Krem mocznikowy zapobiega utracie wody, która jest niezbędna do zachowania elastyczności i napięcia skóry.

  • Facebook

Wybrane dla Ciebie

Zobacz wszystkie artykuły