Skoncentruj się na...

Kwasy stosowane w kosmetyce - po który z nich powinnaś sięgnąć?

v_header_focuson_15353.jpg

Kwasy hydroksylowe to substancje, które posiadają szerokie zastosowanie w kosmetyce - wykorzystuje się je przy wielu zabiegach kosmetycznych, jak również przy produkcji różnych kosmetyków w celu stopniowego złuszczania naskórka oraz poprawy wyglądu i struktury skóry. Podpowiadamy, na jakie rodzaje kwasów warto zwrócić szczególną uwagę!

Kwasy w kosmetyce - po co się je stosuje?

Choć obecnie mówi się o stosowaniu kwasów w kosmetyce w kontekście nowinek, to prawda jest taka, że substancje te posiadają bardzo długą historię i były stosowane w celu poprawiania urody już w starożytności. Walory kwasów doceniały przede wszystkim Egipcjanki, które przemywały twarz sokiem z cytryny podczas tradycyjnych kąpieli mlecznych.

Współcześnie możemy korzystać z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu różnych rodzajów kwasów, które stosuje się w zależności od indywidualnych oczekiwań np. w celu delikatnej poprawy wyglądu skóry lub usunięcia znajdujących się na jej powierzchni wyraźnych niedoskonałości. Głównym zadaniem kwasów stosowanych w kosmetyce jest:

złuszczenie martwego naskórka,
pobudzenie skóry do regeneracji,
stymulowanie produkcji nowego kolagenu oraz elastyny,
usuwanie niedoskonałości np. przebarwień, blizn, zmarszczek,
działanie przeciwbakteryjne.

Oczywiście efekt działania poszczególnych kwasów na skórę uzależniony jest w dużym stopniu od ich stężenia. Z niskim stężeniem kwasów spotkamy się w niektórych kosmetykach np. kremach lub peelingach, podczas gdy wyższe stężenia tych substancji stosuje się zazwyczaj przy profesjonalnych zabiegach. Niższe stężenia kwasów, dodawane najczęściej do dermokosmetyków, zostały dostosowane do samodzielnego stosowania w domu - przynoszą one nieco mniej spektakularne efekty niż specjalistyczne zabiegi, ale przy tym dużo rzadziej wywołują negatywne skutki uboczne. Ze względu na konkretne przeciwwskazania do przeprowadzania zabiegów kwasami oraz możliwe działania niepożądane, powinny być one przeprowadzane wyłącznie w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych lub dermatologicznych pod stałą kontrolą specjalistów.

Kwas hialuronowy - zastosowanie w kosmetyce

Kwas hialuronowy to jeden z popularniejszych rodzajów kwasów na rynku kosmetycznym. Choć wielu z nas kwas ten kojarzy się jedynie z działaniem odmładzającym czy modelującym, to prawda jest taka, że substancja ta ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kosmetologii, ale również w medycynie np. przy leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób wątroby i oczu.

Warto zaznaczyć, że kwas hialuronowy występuje naturalnie w skórze w postaci biopolimeru i wraz z kolagenem stanowi jego główny składnik. Kwas hialuronowy odpowiada m. in. za prawidłowe nawilżenie naszej skóry i gdy wraz z upływem czasu jego ilość w skórze maleje, doprowadza to do degeneracji włókien kolagenowych, przez co skóra staje się sucha, wiotka, a na jej powierzchni pojawiają się zmarszczki. Dlatego zaleca się uzupełnianie niedoborów kwasu hialuronowego poprzez zabiegi, tabletki czy kremy.

Pamiętajmy jednak o tym, że kremy z kwasem hialuronowym mają za zadanie jedynie zwiększać poziom nawilżenia skóry i chronić ją przed nadmierną utratą wody - jeśli oczekujemy efektu odmłodzenia twarzy przy pomocy kwasu hialuronowego niezbędne będzie wstrzyknięcie go pod skórę w odpowiedniej ilości. Przy pomocy tej substancji możemy też bardzo skutecznie wymodelować wybrane części naszej twarzy np. powiększyć i zaznaczyć kontur ust lub wypełnić zapadające się policzki. Preparaty do wypełniania zmarszczek przybierają zazwyczaj postać krystalicznego, plastycznego i bardzo elastycznego żelu, który po wprowadzeniu pod skórę, wypełnia zmarszczkę na około 6-12 miesięcy.

Kwas mlekowy w kosmetyce

Kwas mlekowy, podobnie jak kwas hialuronowy, występuje naturalnie w organizmie ludzkim (to jeden ze składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego naszej skóry) w związku z czym jest nietoksyczny i całkowicie bezpieczny w stosowaniu. W przeciwieństwie jednak do kwasu hialuronowego, nie wstrzykuje się go bezpośrednio pod skórę, lecz wykorzystuje przy peelingach lub produkcji kosmetyków: kremów i maści, a nawet szamponów czy odżywek. Kwas mlekowy posiada wiele korzystnych dla skóry właściwości, do których zaliczamy m. in.:

działanie przeciwtrądzikowe i antybakteryjne,
oczyszczanie i odblokowywanie porów,
redukowanie różnorodnych niedoskonałości np. zmian trądzikowych, wyprysków, stanów zapalnych, przebarwień, blizn,
przywracanie skórze prawidłowego pH,
silne działanie odmładzające (spłycanie drobnych zmarszczek i powierzchownych bruzd),
pobudzanie skóry do produkcji kolagenu, a tym samym przywrócenie jej prawidłowej jędrności i elastyczności,
rozjaśnienie zmian pigmentacyjnych na skórze np. przebarwienia potrądzikowe i posłoneczne,
złuszczanie skóry i pobudzenie jej odnowy komórkowej,
usuwanie martwych komórek naskórka i wyrównywanie kolorytu skóry,
wzmocnienie bariery ochronnej skóry,
poprawa nawodnienia skóry.

Kwas mlekowy możemy też spotkać w kosmetykach do włosów: szamponach lub odżywkach, bowiem substancja ta pobudza cebulki włosów i przyczynia się do ich szybszego wzrostu. Dzięki temu włosy rosną szybciej i stają się mocniejsze. Kosmetyki z kwasem mlekowym mogą także stosować osoby ze skórą suchą i wrażliwą.

Kwas salicylowy w kosmetyce

Kwas salicylowy ceniony jest w kosmetyce przede wszystkim za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu jest niezastąpionym środkiem w walce z różnymi chorobami skóry np. trądzikiem. Kwas salicylowy jest popularnym dodatkiem do kremów antybakteryjnych, toników matujących do twarzy czy szamponów przeznaczonych dla włosów tłustych lub z łupieżem. Substancja ta jest jednak wykorzystywana również na szeroką skalę podczas różnych zabiegów dermatologicznych np. peelingów.

Przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne właściwości sprawiają, że w szczególności powinny po niego sięgać osoby, które zmagają się z trądzikiem, zaskórnikami i nadmiernym przetłuszczaniem się skóry. Kwas salicylowy, który jest dobrze rozpuszczalny w tłuszczach, z łatwością przenika przez warstwę sebum w skórze, wnikając w głąb mieszków łojowo-włosowych. Dzięki swojej bakteriobójczej i łagodzącej sile działania, usuwa nadmiar łoju i zanieczyszczeń ze skóry, nie drażniąc naskórka. Kwas salicylowy oczyszcza i zwęża pory, zmniejsza ilość produkowanego przez gruczoły łojowe sebum, a także wykazuje delikatne działanie złuszczające. Kwas salicylowy zwiększa wchłanialność innych składników w głąb skóry np. witaminy A. Redukuje też blizny i wspomaga proces odnowy komórkowej.

Kwas salicylowy jest delikatny dla skóry i rzadko powoduje jej podrażnienie, jednak wszystko zależy od wykorzystanego stężenia tej substancji. Warto zaznaczyć, że możemy samodzielnie stworzyć kosmetyk z dodatkiem kwasu salicylowego, łącząc jego sproszkowaną postać np. ze spirytusem salicylowym i wodą. Po zastosowaniu kwasu salicylowego najlepiej jednak zrezygnować z używania preparatów z dodatkiem witaminy C, która może wywołać problem pieczenia i podrażnienia skóry.

Profesjonalne złuszczanie skóry kwasem salicylowym powinny rozważyć osoby z trądzikiem młodzieńczym, grudkowatym, a także bliznami i przebarwieniami potrądzikowymi - peeling przy pomocy tej substancji bardzo skutecznie radzi sobie z tymi niedoskonałościami. Decydując się jednak na peeling kwasem salicylowym należy pamiętać, by na kilka tygodni przed zabiegiem zrezygnować z opalania na słońcu i w solarium.

Zastosowanie kwasu cytrynowego w kosmetyce

Kwas cytrynowy to substancja, która jest wykorzystywana na szeroką skalę nie tylko w kosmetyce, ale też w medycynie i przemyśle spożywczym np. jako regulator kwasowości w wielu produktach. Kwasek cytrynowy występuje naturalnie w owocach, a najwięcej jest go w cytrusach. Pozyskuje się go jednak również syntetycznie.

Kwas cytrusowy w kosmetyce stosowany jest głównie w celu rozjaśniania przebarwień różnego pochodzenia np. plam potrądzikowych. Stanowi on składnik wielu preparatów kosmetycznych, jak również jest wykorzystywany przy bardziej skomplikowanych zabiegach np. peelingach. Kwas cytrynowy pełni m. in. rolę substancji:

antyutleniającej, która przedłuża trwałość wybranych preparatów kosmetycznych, wzmacnia właściwości innych przeciwutleniaczy, zabezpiecza skórę przed wolnymi rodnikami, opóźnia proces starzenia i minimalizuje niekorzystny wpływ promieni słonecznych czy zanieczyszczeń powietrza;
wspomagającej i ulepszającej działanie innych kwasów,
przeciwbakteryjnej, która redukuje skłonność skóry do zmian trądzikowych i nadmiernego przetłuszczania,
złuszczającej i poprawiającej koloryt skóry z zaburzeniami barwnikowymi,
nawilżającej  i poprawiającej stan suchej skóry z zaburzeniami rogowacenia,
przeciwstarzeniowej i rozświetlającej skórę,
wzmacniającej strukturę naczyń krwionośnych i redukującej trądzik różowaty,
wybielającej przebarwienia i rozjaśniającej skórę,
odkażającej i ściągającej,
a także przywracającej skórze prawidłowe pH.

Kwas glikolowy - zastosowanie w kosmetyce

Kwas glikolowy, podobnie jak kwas cytrynowy, możemy spotkać naturalnie w wielu owocach np. agreście, winogronach, jabłkach czy trzcinie cukrowej. Kwas glikolowy w kosmetykach i kosmetyce jest stosowany od wielu lat i przynosi wiele korzyści dla skóry. Kosmetyki z kwasem glikolowym o niższym stężeniu (ok.15%) wykazują działanie nawilżające, delikatnie złuszczające, a także przyspieszające regenerację skóry. Kwas glikolowy w wyższym stężeniu o wiele mocniej złuszcza naskórek i pobudza procesy regeneracyjne skóry właściwej, dlatego stosowany jest zazwyczaj jedynie przy profesjonalnych zabiegach kosmetycznych i dermatologicznych.

Kwas glikolowy w kosmetyce wykorzystuje się najczęściej przy leczeniu trądziku, usuwaniu zaskórników i zmniejszaniu rozszerzonych porów. Ze względu na swoje właściwości nawilżające i zmiękczające skórę, substancja ta może jednak również okazać się przydatna przy poprawianiu kondycji skóry suchej, szorstkiej i odwodnionej. Kwas glikolowy bardzo dobrze radzi sobie również z drobnymi i płytkimi zmarszczkami, a także bliznami i przebarwieniami - spłyca zmarszczki i rozjaśnia plamy pigmentacyjne na skórze.

Po kwas glikolowy warto jednak sięgnąć nie tylko w przypadku wyraźnych niedoskonałości na skórze twarzy, ale też skórze ciała - pomoże on nam uporać się uporczywym cellulitem, rozstępami, a nawet grubą warstwą zrogowaciałego naskórka na łokciach, kolanach czy stopach. Kwas glikolowy usunie też nieestetyczne przebarwienia na ciele, będące efektem długotrwałego i intensywnego opalania.

Zastosowanie kwasu migdałowego w kosmetyce

Kwas migdałowy należy do jednych z popularniejszych kwasów stosowanych w kosmetyce. Otrzymuje się go w wyniku hydrolizy wyciągu z gorzkich migdałów, zaś jego struktura zbliżona jest do struktury antybiotyków, dzięki czemu wykazuje on silne działanie bakteriobójcze.

Kwas migdałowy jest bardzo chętnie wykorzystywany do różnorodnych zabiegów kosmetycznych i dermatologicznych np. peelingów. Podczas złuszczania naskórka kwas migdałowy skutecznie rozjaśnia przebarwienia, wspomaga leczenie trądziku pospolitego, spłyca powierzchowne zmarszczki i poprawia ogólny stan skóry.

Kwas migdałowy prowadzi do mikrozłuszczania powierzchownych warstw naskórka, dzięki czemu skóra staje się gładsza, rozjaśniona i pozbawiona przebarwień, a składniki aktywne zawarte w kosmetykach lepiej wchłaniają się w skórę. Ponadto reguluje on pracę gruczołów łojowych, zmniejszając rozszerzone pory, zapobiegając powstawaniu zaskórników i stanów zapalnych. Kwas migdałowy sprawdzi się idealnie przy skórze dojrzałej, poszarzałej i odwodnionej - ze względu na to, że stymuluje on fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, włókna te zostają wzmocnione, poprawia się ich jędrność i elastyczność, a także koloryt skóry.

Bardzo ważne jest to, że zarówno zabiegi, jak i kosmetyki z kwasem migdałowym odznaczają się bardzo łagodnym działaniem - są bezpieczne, nietoksyczne i nie powodują podrażnień, dlatego mogą być stosowane nawet przez posiadaczki skóry wrażliwej, naczynkowej czy alergicznej. Zabiegi i preparaty z dodatkiem kwasu migdałowego nie zwiększają wrażliwości na działanie słońca i mogą być stosowane przy każdym fototypie skóry.

  • Facebook

Wybrane dla Ciebie

Zobacz wszystkie artykuły