Skoncentruj się na...

Lanolina w kosmetyce - jakie są jej właściwości?

v_header_focuson_12036.jpg

Czytając skład wielu kosmetyków do pielęgnacji twarzy, skóry ciała czy też włosów, można w nim znaleźć lanolinę. Jest to składnik, który do poszczególnych kosmetyków wnosi naprawdę wiele rzeczy. Dowiedz się więcej na temat lanoliny oraz sprawdź, jakie wykazuje działanie, zastosowanie i właściwości w kosmetykach!

Lanolina - wosk z wełny owczej

Lanolina jest składnikiem wielu kosmetyków i można ją znaleźć w składzie zarówno produktów pielęgnacyjnych, jak i o właściwościach leczniczych. Wiele kobiet, czytając skład stosowanych kosmetyków, dostrzega tam lanolinę, ale zupełnie nie potrafi powiedzieć, czym tak właściwie ona jest. Co ciekawe, składnik ten nie należy do grupy witamin czy też substancji zapachowych. Lanolina jest woskiem pochodzenia zwierzęcego, a otrzymuje się ją podczas oczyszczania owczej wełny. Z tego względu, lanolinę określa się również “tłuszczopotem owczym”. Trzeba przyznać, że nazwa ta nieco odstrasza, lecz z drugiej strony wzbudza ciekawość - co składnik pozyskiwany w ten sposób wnosi do kosmetyków, w jakich się znajduje i jakie ma właściwości. Lanolina jednak, w ujęciu kosmetycznym jest mieszanką estrów kwasów tłuszczowych ze sterolami, a szczególnie z cholesterolem. W kosmetykach nie ma lanoliny “surowej”, która nie jest odpowiednio przygotowana. Stosuje się bowiem lanolinę oczyszczoną:

* bezwodną, która w kosmetykach występuje pod nazwą - Lanolinum anhydricum
* uwodnioną, występującą pod nazwą - Lanolinum hydricum i co istotne zawiera ona wodę w przedziale 25% - 28%.

Lanolina bezwodna, czyli czysta ma ciemnożółty lub brunatnożółty kolor, a jej zapach jest zbliżony do woni alkoholu. Formuła tego rodzaju lanoliny jest ciężka i gęsta. Z kolei lanolina, jaką można nabyć w punktach farmaceutycznych i z tego względu ma postać farmaceutyczną prawie całkowicie nie posiada tej charakterystycznej woni. Dodatkowo jej odcień jest jasnożółty, a wskutek ucierania z wodnymi roztworami jeszcze bardziej jaśnieje. Lanolina ma cenną właściwość, że bardzo dobrze wiąże wodę, tworząc w ten sposób emulsję. Ta właściwość właśnie jest często wykorzystywana w produkcji kosmetyków czy też produktów do użytku zewnętrznego.

Cenne właściwości lanoliny

Jak zostało wyżej wspomniane, lanolina bardzo dobrze wiąże wodę. Przejawia się to podczas ucierania lanoliny z wodą. Wówczas lanolina bezwodna może pochłonąć podwójną ilość wody (względem ilości lanoliny), a co ciekawe nie traci przy tym swojej formuły i konsystencji.

Dzięki temu, że lanolina bardzo dobrze wiąże wodę, jest substancją zwaną emulgatorem. Dodatkowo, emulsja, jaka powstaje wskutek ucierania lanoliny z wodą jest bardzo stabilna (W/O - woda w oleju).

Lanolina jest bardzo chętnie wykorzystywana zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i farmaceutycznym ze względu na swoją budowę. Otóż skład lanoliny jest niezwykle podobny skóry ludzkiej, a dokładniej do warstwy lipidowej naskórka. Warto wspomnieć, że warstwa lipidowa, a w zasadzie hydrolipidowa stanowi podstawowe zabezpieczenie skóry przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, mogącymi powodować podrażnienia, uczulenie czy w inny sposób szkodzącymi skórze.

Lanolina posiada również właściwości zmiękczającą skórę, oczyszczającą, natłuszczającą i wygładzającą. Każde z tych działań sprawia, że lanolina jest chętnie wykorzystywana podczas produkcji kosmetyków i produktów farmaceutycznych (produkty lecznicze, dermokosmetyki).

Lanolina - zastosowanie w kosmetyce

Lanolina znajdująca się w różnego rodzaju kosmetykach i produktach dermatologicznych bardzo często stanowi swego rodzaju bazę. Zastosowanie to sprawia, że wówczas do danego produktu można dodać roztwory ekstraktów roślinnych, witamin rozpuszczalnych w wodzie, a także wodnych roztworów różnych leków. Jeśli w składzie, blisko jego początku jest lanolina, a dalej znajdują się nazwy, pod którymi kryją się witaminy i składniki roślinne, możesz mieć pewność, że lanolina została wykorzystana, by te składniki zostały lepiej przyswojone i spełniały swoją powinność w tym konkretnym kosmetyku.

Lanolina wykorzystywana jest jako substancja bazowa w jeszcze inny sposób. Otóż lanolina bardzo dobrze sprawdza się w przemyśle farmaceutycznym, podczas przygotowywania leków w postaci półstałej. Wszelkiego rodzaju kremy czy maści na bazie lanoliny mogą zachować swoje właściwości (np. nawilżające czy też natłuszczające) przy jednoczesnej dobrej wchłanialności przez skórę, co wynika stąd, że lanolina sama w sobie właśnie wykazuje wysoką wchłanialność przez naskórek.

Czasem jednak czysta lanolina czy też produkt zawierający 100% lanoliny wykazuje większą skuteczność, niż jej pochodne czy zamienniki. Tak jest w przypadku maści/kremu na brodawki piersi dla kobiet w ciąży lub matek karmiących piersią. Produkt ten doskonale nawilża tę część ciała, leczy suchą skórę, zapobiega jej ponownemu przesuszeniu, a także minimalizuje dyskomfort jaki może się pojawić.

Sięgając po produkty z lanoliną lub na jej bazie, warto sięgać po takie, które w składzie mają inne składniki o zbliżonych właściwościach. Kupując chociażby krem z mocznikiem czy też kwasem mlekowym sprawimy, że sucha skóra ciała zostanie dogłębniej nawilżona, a przy tym wygładzona i zregenerowana. Jak już wcześniej zostało wspomniane, lanolina wykazuje wysoką kompatybilność z innymi składnikami także możesz mieć pewność o większej skuteczności produktu, które oprócz lanoliny zawiera inne cenne substancje.

Jeśli chodzi o zastosowanie lanoliny, to jest ono niezwykle różnorodne. Wynika to z właściwości lanoliny i jej budowy. Składnik ten może być wykorzystywany zarówno przy produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych, produktów farmaceutycznych, jak i dermokosmetyków. Dodatkowo lanolina może być wykorzystana do produkcji kremów, maści czy nawet pomadek do ust. Ze względu na wyżej wymienione zastosowanie lanoliny, jest ona składnikiem zazwyczaj kosmetyków nawilżających, natłuszczających, jak i oczyszczających i w subtelnym stopniu złuszczających naskórek (co jest głównie działaniem wygładzającym, niż peelingującym). Co ciekawe lanolinę można także znaleźć w różnego rodzaju kosmetykach do pielęgnacji włosów, doskonale nawilża skórę głowy.

Lanolina na włosy - jak działa na kondycję włosów i skóry głowy

Lanolinę można również wykorzystać podczas pielęgnacji włosów, a przy okazji w trosce o skórę głowy. Lanolina sprawdza się przy włosach bardzo zniszczonych czy to codzienną pielęgnacją, farbowaniem, czy też innym zabiegami upiększającymi. Mogą ją również stosować osoby, których włosy są w nienagannej kondycji, a nawet w bardzo zdrowej. Wówczas ich stan zostanie podtrzymany, a włosy staną się odporne na szkodliwe czynniki zewnętrzne, np. warunki pogodowe czy też codzienną stylizację. Lanolina jest również bardzo cennym produktem dla osób, które borykają się włosami wysokoporowatymi. Wtedy kosmetyki na bazie lanoliny czy też czysta lanolina połączona z innymi konkretnymi składnikami, ujarzmia włosy, wygładza je i ogranicza ich puszenie.

Na rynku kosmetycznym jest sporo kosmetyków z lanoliną. Można znaleźć zarówno produkty spłukiwalne, jak i takie, które na naszych włosach pozostają nieco dłużej. Wcale nie można powiedzieć, że jeśli dany produkt należy spłukać z powierzchni włosów, to jest on gorszy i nie zadba o nie prawidłowo. Otóż przy bardzo zniszczonych włosach, zaleca się stosować zarówno kosmetyki, które się spłukuje (szampony, maski i odżywki do spłukiwania), jak i takie, które pozostają na włosach do następnego mycia (olejki, serum, odżywki bez spłukiwania). Wtedy lanolina, która przez dłuższy czas znajduje się na głowie może działać tak, jak wskazują jej właściwości. Podobna zasada obowiązuje, jeśli nasze włosy są zdrowe, a my chcemy dodatkowo o nie zadbać i podtrzymać ich dobrą kondycję, jednak inna zasada obowiązuje, podczas gdy kosmetyki z lanoliną lub na jej bazie zamierzamy stosować do włosów wysoko-porowatych. Wówczas zaleca się stosować produkty nie spłukiwalne, ale nie odżywki, tylko olejki, serum czy spraye. Takie kosmetyki na dłużej zachowują gładkość włosów, nie przetłuszczają ich i nie obciążają. Z kolei szampony z lanoliną mogą niestety włosy obciążyć. Może się wydawać, że coś tu jest tak - kosmetyk, który spłukujemy może przyspieszyć przetłuszczanie włosów i wcale ich nie wygładzić; a taki, który pozostaje na włosach zadziała tak jak należy? Tak właśnie jest i wówczas, przy wysokoporowatych włosach, zaleca się stosować raczej mgiełki na umyte, wilgotne włosy, które je ujarzmią, niż szampony przeciw puszeniu.
Jak widać lanolina sprawdza się w zarówno w problemach z włosami, jak i suchością skóry.

Nie musisz kupować kosmetyków do włosów z lanoliną, możesz przygotować je samodzielnie. Nie ma w tym nic trudnego, tym bardziej, że czysta lanolina nie jest trudno dostępnym składnikiem. Możesz ją nabyć w aptece lub kupić produkt składający się ze 100% lanoliny, np. maść na brodawki sutkowe. Pamiętaj tylko, aby nigdy nie stosować czystej lanoliny bezpośrednio na włosy. Jak zostało wcześniej opisane, lanolina ma gęstą konsystencję, która w bezpośrednim kontakcie z włosami, natychmiast je obciąży i przetłuści. Do lanoliny warto dodawać różnego rodzaju oleje. Wówczas lanolina przyjmuje delikatniejszą, płynną konsystencję i można sprawniej zaaplikować ją na włosy. Oleje możesz dodawać dowolne. Dobrze sprawdza się olej słonecznikowy, ale możesz wybrać również lniany czy migdałowy. Wybieraj takie oleje, których właściwości i działanie będą najbardziej odpowiadały temu, co chcesz udoskonalić w kondycji twoich włosów.

Lanolina uczulenie

Kwestia uczulenia i alergii na lanolinę jest bardzo sporna. Wiele badań potwierdza, że lanolina jest bezpieczna zarówno podczas stosowania w codziennej pielęgnacji skóry, jak i leczniczych. Nie ma również znaczenia czy wykorzystamy lanolinę w czystej postaci, czy z dodatkiem innych składników. Jeśli lanolina byłaby alergenem, z pewnością nie przeznaczono by jej dla karmiących matek i kobiet w ciąży (lanolina na brodawki sutkowe). Wiele osób jednak przeczy temu, że lanolina jest w pełni bezpieczna i utrzymuje się przy twierdzeniu, że ma na nią uczulenie. Oczywiście może się zdarzyć, że lanolina wywoła niewielkie reakcje alergiczne, ale w większości przypadków, to nie lanolina sama w sobie uczula, lecz substancje dodatkowe, które wraz  z lanoliną występują w danym produkcie. Ogólnie rzecz ujmując, lanolina jest bezpiecznym i bardzo praktycznym składnikiem, który można bezpiecznie i warto wykorzystywać w codziennej pielęgnacji skóry ciała, a także włosów.


  • Facebook

Wybrane dla Ciebie

Zobacz wszystkie artykuły