Skoncentruj się na...

Masz łuszczycę? Sprawdź jakiej diety powinnaś przestrzegać!

\\SRV-PUBLIC-2015\Applications\Site-LRP-Inter\Deploy\Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_focuson_28752.jpg

Łuszczyca jest bardzo często występującą chorobą - na świecie choruje ok. 125 milionów ludzi, a w Polsce ok. miliona. Jej charakter jest przewlekły i nawracający. Chorzy czują obniżoną jakość życia zarówno w sferze psychicznej, jak i fizycznej. Bardzo ciężko leczy się tę chorobę, jednak zdrowa dieta w łuszczycy może przynieść pozytywne rezultaty!

Łuszczyca a dieta

Badanie naukowców wykazały, że występowanie łuszczycy w pewnych obszarach globu jest częstsze, a w innych dużo rzadsze. Pierwszym powodem takiego zjawiska jest wpływ słońca - tam, gdzie jest go więcej, spotyka się mniej osób chorych na łuszczycę (dlatego w Skandynawii ok. 12% boryka się z tą chorobą). Po drugie ogromne znaczenie potwierdzone naukowo przypisuje się diecie. Na Syberii, gdzie je się dużo mięsa, mieszkańcy częściej cierpią na łuszczycę niż np. w Japonii, gdzie spożywa się zielone warzywa, ryby i zupy.

Dieta w łuszczycy


Stosowanie odpowiedniej diety nie wyeliminuje łuszczycy, jednak pomaga zapobiec nasileniu się objawów oraz wydłużyć okres bez nawrotu choroby, co w dużym stopniu wpływa na komfort życia chorego. Co więcej, zmiana diety w łuszczycy obniża prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia tętniczego oraz zaburzeń lipidowych. Badania naukowe wykazały związek między otyłością a łuszczycą, dlatego zmiana nawyków żywieniowych oraz zrzucenie nadwagi zmniejszą ryzyko zachorowania.

Dieta w łuszczycy, jakich produktów unikać?

Unikać należy:
- mięsa (zwłaszcza czerwonego) - zawiera wysoką ilość wiązań siarkowych, przez co organizm musi mocniej pracować, by je strawić. Gdy jemy mięso, powinniśmy pić dużo wody, która pozwoli w pewnym stopniu pozbyć się niekorzystnych produktów.
- warzyw z dużą ilością związków siarki: fasolka i groch
- produktów nasilających produkcję histaminy, która wywołuje swędzenie: pomidory, jagody, truskawki, pomarańcze, ananasy
- produktów odwadniających organizm: kawy, alkoholu, ostrych potrawy
- cukrów (zwłaszcza rafinowanych)

Leczenie łuszczycy dietą

Przykład mieszkańców Japonii pokazuje, że dieta wpływa na łuszczycę, dlatego ważne jest odpowiednie dobranie produktów. Dieta optymalna przy łuszczycy powinna być bogata w:
- zielone warzywa bogate w kwas foliowy: szpinak, brokuły, sałata
- warzywa poprawiające stan skóry: seler, dynia, marchewka
- mięso łatwo odchodzące od kości po ugotowaniu: kurczak, indyk
- tłuste ryby morskie
- olej lniany i nasiona lnu
- orzechy włoskie - źródło kwasów omega-3

Co poza dietą w łuszczycy?

Leczenie łuszczycy dietą jest jednym z zalecanych działań, jednak obok zmiany nawyków żywieniowych i pozbycia się nadwagi, należy również wystrzegać się palenia tytoniu czy picia alkoholu. Nikotyna sprawia, że układ immunologiczny nie pracuje tak, jak powinien. Alkohol m. in. nasila produkcję histaminy. Chorzy na łuszczycę poza dietą powinni sięgnąć po odpowiednie kosmetyki przeznaczone dla wrażliwej i suchej skóry. Używając Lipikar Balsam AP+ od La Roche-Posay, zmniejszymy uczucie swędzenia, zniwelujemy zaczerwienienie skóry, ukoimu ją i przywrócimy jej gładkość i nawilżenie. Produkt zawiera formułę Aqua Posae Filiformis, która ma za zadanie eliminować czynniki odpowiedzialne za nadmierne przesuszanie skóry. Produkt nie zawiera parabenów i SLS, a jego działanie widać już po pierwszym użyciu. Kosmetyki, tak jak dieta, nie wyleczą łuszczycy, jednak pomogą w walce z nią, zmniejszając objawy i zwiększając poczucie komfortu w codziennym życiu.

  • Facebook

Wybrane dla Ciebie

Zobacz wszystkie artykuły