Skoncentruj się na...

Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_focuson_default.jpg

Olej kokosowy to jeden z tych tłuszczów roślinnych, który znalazł szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce. Wiele osób twierdzi, że olej kokosowy skutecznie wspomaga również proces odchudzania. Jakie właściwości posiada olej kokosowy? Podpowiadamy, kiedy warto po niego sięgnąć!

Olej kokosowy na włosy i trądzik, czyli zastosowanie oleju z kokosa

Olej kokosowy, dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym, znalazł szerokie zastosowanie w kuchni, kosmetyce, a nawet w medycynie. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej uważany jest powszechnie za najzdrowszy olej na ziemi. A to przede wszystkim dlatego, że zawiera on wyjątkową grupę cząsteczek tłuszczu - to znaczy trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT).

Poza tym, że olej kokosowy wpływa bardzo korzystnie na nasze zdrowie i wspomaga proces pozbywania się zbędnych kilogramów, jest coraz chętniej wykorzystywany w kosmetyce. Olej kokosowy bardzo często stanowi dodatek do gotowych już kosmetyków, jak również jest wykorzystywany w czystej formie do codziennej pielęgnacji skóry czy włosów. Olej kokosowy posiada skuteczne właściwości nawilżające i przeciwbakteryjne, dzięki czemu bardzo dobrze sprawdza się u osób ze skórą suchą i trądzikową. Olej z kokosa doskonale też wpływa na kondycję włosów, odżywiając je i zwiększając ich objętość. Posiada też właściwości wybielające zęby.

Olej kokosowy - działanie i właściwości

Olej kokosowy posiada wyjątkowe właściwości lecznicze, dzięki unikalnemu połączeniu kwasów tłuszczowych. Olej ten usprawnia pracę mózgu (szczególnie przy chorobie Alzheimera, Parkinsona, padaczce, epilepsji), zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a tym samym ryzyko groźnych chorób serca.
Olej kokosowy pomaga zwiększyć wydatek energetyczny ciała i spalić więcej tłuszczu, dzięki czemu jest chętnie wykorzystywany jako zamiennik innych tłuszczów przy dietach odchudzających.
Olej z kokosa zawiera w sobie kwas laurynowy, który wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe, co sprawia, że wspomaga on leczenie różnych zakażeń. Dzięki tym właściwościom olej kokosowy jest w stanie zwalczać nie tylko zmiany trądzikowe na skórze, ale też szkodliwe patogeny w układzie pokarmowym.
Olej kokosowy pozwala zmniejszać głód oraz porcje spożywanego jedzenia. Ma to zapewne związek ze sposobem, w jaki są metabolizowane kwasy tłuszczowe oraz tym, że podczas tego procesu wytwarzane są ciała ketonowe, które mogą mieć wpływ na zmniejszenie apetytu.
Olej z kokosa chroni przed uszkodzeniami włosy, skórę i paznokcie (pomocny przy uporczywych skórkach). Stanowi doskonały środek pielęgnacyjny o właściwościach nawilżających, odżywczych i ochronnych. Olej kokosowy poprawia wilgotność skóry, wzmacnia jej warstwę hydrolipidową, chroni przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych, działa bakteriobójczo na jamę ustną i wybielająco na zęby.
Ponadto olej kokosowy jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu:  witamin C, E, B6, B12, kwasu foliowego, potasu, żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, jodu oraz kwasu laurynowego (takiego samego jak w mleku matki).

Olej kokosowy - zastosowanie

Olej kokosowy doskonale wspomaga zdrowie i urodę, a do tego okazuje się niezbędny w kuchni i przy odchudzaniu. Jak możemy wykorzystać jego cudowne właściwości? Oto kilka jego możliwych zastosowań.

Olej kokosowy w kuchni:

* olej kokosowy stanowi zdrowszy i bardziej dietetyczny zamiennik innych olejów roślinnych lub zwierzęcych stosowanych w kuchni;
* ze względu na wyjątkową konsystencję oleju kokosowego, możemy zastąpić nim nawet masło,
* stosując olej kokosowy do różnorodnych wypieków możemy też spodziewać się, że zyskają one bardziej zwartą formę;
* olej z kokosa warto też dodawać do różnego rodzaju napojów, np. smoothie, kawy, herbaty, koktajli, aby zyskały one nie tylko bardziej kokosowy smak, ale też więcej wartości odżywczych,
* olej kokosowy sprawdza się idealnie do smażenia i pieczenia różnych potraw.

Olej kokosowy w kosmetyce:
* można go stosować do codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci samodzielnie lub w połączeniu z gotowymi już kosmetykami, np. kremami, odżywkami,
* olej kokosowy sprawdza się idealnie w formie maseczki na twarz lub na włosy - olej doskonale nawilży i wzmocni skórę oraz włosy, nie pobudzając przy tym do aktywniejszej pracy gruczołów łojowych,
* olej kokosowy stosowany na trądzik może doprowadzić do złagodzenia stanu zapalnego na skórze i zmniejszenia skłonności do tego typu zmian,
* olejowanie włosów olejem kokosowym sprawi też, że będą one posiadały większą objętość i uniesienie u nasady,
* olej kokosowy można stosować jako balsam do ust i ciała - szczególnie w przypadku, gdy mamy do czynienia z suchą i spierzchniętą skórą,
* olej z kokosa możemy dodawać do kąpieli lub wykorzystywać jako olejek do masażu,
* olej sprawdzi się również jako środek łagodzący otarcia skóry, np. od pieluchy lub oparzeń słonecznych,
* w połączeniu z solą himalajską lub cukrem może zostać wykorzystany do peelingu.

Olej kokosowy w medycynie:
* można go spożywać w małych ilościach profilaktycznie, aby zapobiec różnym chorobom ogólnoustrojowym i usprawnić pracę mózgu,
* olej kokosowy wspomaga walkę z groźnymi chorobami np. Alzheimerem, Parkinsonem czy padaczką,
* pomaga leczyć nadkażenia i różne infekcje wirusowe,
* olej kokosowy uważany jest za naturalny antybiotyk ze względu na obecność kwasu laurynowego i kaprylowego; jednak w przeciwieństwie do antybiotyków nie narusza naszej naturalnej flory bakteryjnej,
* olej z kokosa wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wchłanianie witamin, składników mineralnych i aminokwasów, a także poprawia koncentrację,
* olej łagodzi też stany zapalne skóry przy takich chorobach, jak: opryszczka, egzema, grzybica, owrzodzenie.

Olej kokosowy w kosmetyce

Naukowcy, dermatolodzy i kosmetolodzy są zgodni co do tego, że olej kokosowy sprawdza się idealnie jako kosmetyk o uniwersalnych właściwościach. Zawarte w oleju kokosowym kwasy tłuszczowe głęboko wnikają w skórę i ją odżywiają, dzięki czemu stanowi on doskonały preparat nawilżający i wygładzający dla osób, które na co dzień zmagają się z suchą, szorstką i odwodnioną skórą.

Z drugiej strony antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego w oleju kokosowym sprawiają, że sprawdza się on świetnie przy leczeniu trądziku oraz innych chorób wywołującym stan zapalny skóry. By pozbyć się nieestetycznych zmian na skórze, należy wcierać go w skórę lub dodawać do posiłków. Olej kokosowy kosmetyczny bardzo skutecznie chroni też skórę przed słońcem i wykazuje podobne działanie co krem z filtrem przeciwsłonecznym SPF 10.

Olej kokosowy wywiera też bardzo korzystny wpływ na włosy - to przede wszystkim dlatego, że struktura trójglicerydu kwasu laurynowego przypomina strukturę białek we włosach, a jego niska masa cząsteczkowa i proste łańcuchy liniowe, mogą przenikać w głąb trzonu włosa. Regularne stosowanie oleju kokosowego sprawia, że włosy stają się odpowiednio odżywione, wygładzone i posiadają większą objętość.

Bardzo ciekawym sposobem na zastosowanie oleju kokosowego jest przyrządzenie na jego bazie wybielającej pasty do zębów. Wystarczy połączyć olej kokosowy z sodą oczyszczoną, ksylitolem, sproszkowanymi skorupkami jaj i miętowym olejkiem eterycznym, aby uzyskać naturalną i skuteczną w działaniu pastę wybielającą do codziennego stosowania.

Olej kokosowy na odchudzanie

Niewątpliwie jedną z wielu zalet oleju kokosowego jest to, że jest to jedyny tłuszcz spożywczy, który nie tylko nie powoduje wzrostu tkanki tłuszczowej, ale też doprowadza do redukcji zbędnych kilogramów. Dzięki swoim unikalnym właściwościom olej kokosowy wspomaga proces spalania kalorii i jest polecamy tym osobom, które walczą na co dzień z nadwagą i otyłością.

Olej kokosowy okazuje się szczególnie przydatny w redukcji tkanki tłuszczowej, która odkłada się w okolicy brzucha oraz wokół narządów wewnętrznych, co wiąże się z wieloma niebezpiecznymi chorobami cywilizacyjnymi. Przeprowadzone badania u 40 kobiet z otyłością brzuszną wykazały, że włączenie do diety ok. 30 ml oleju kokosowego dziennie pozwoliło skutecznie zmniejszyć u nich wskaźnik BMI oraz obwód w talii.

Olej kokosowy to również produkt bardzo sycący, zaspokajający głód i zmniejszający apetyt. Regularne spożywanie oleju kokosowego zapobiega przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami, co jest szczególnie ważne podczas prowadzonej diety odchudzającej. Spożycie oleju kokosowego zalecane jest jednak nie tylko osobom z nadwagą czy otyłością, ale też sportowcom i kulturystom.

Oczywiście pamiętajmy o tym, że olej kokosowy może przynieść nam te wszystkie korzyści tylko wtedy, gdy będzie on nierafinowany (tłoczony na zimno) - olej po rafinacji pozbawiony jest niestety większości składników odżywczych.

Olej kokosowy do smażenia

Olej kokosowy w formie stałej przyjmuje formę masła kokosowego, wyglądem przypominającego biały, ścięty tłuszcz. Pod wpływem ciepła tłuszcz ten przekształca się w aromatyczny olej, który możemy wykorzystać m. in. do smażenia.

Olej kokosowy szczególnie dobrze sprawdzi się przy smażeniu mięsa i ryb - sprawi, że potrawy będą bardziej aromatyczne i soczyste. Ten rodzaj oleju warto też jak najbardziej wykorzystać do przygotowywania dań orientalnych - naturalny aromat kokosa dodatkowo wzbogaci smak orientalnych potraw smażonych na woku.

Olej kokosowy został wprost stworzony do smażenia dań na słodko np. naleśników, placków, omletów. Bardzo dobrze zgra się również ze słodkimi dodatkami typu dżem, owoce czy konfitura. Do dań wytrawnych najlepiej wybrać rafinowany olej kokosowy do smażenia, który pozbawiony jest typowo kokosowego zapachu i nieco słodkiego smaku.

Bardzo ważne jest to, że olej kokosowy jest termostabilny, dzięki czemu idealnie sprawdza się przy smażeniu w bardzo wysokich temperaturach - temperatura dymienia oleju kokosowego wynosi około 200 stopni Celsjusza, co ogranicza ryzyko przypalenia smażonej potrawy. Wysoka temperatura smażenia na oleju kokosowym nie szkodzi zdrowiu i nie powoduje wydzielania się toksycznych substancji.

Olej kokosowy nierafinowany - właściwości oleju tłoczonego na zimno

Olej kokosowy nierafinowany (to znaczy tłoczony na zimno) to najzdrowsza i najbardziej zalecana do spożycia postać tego oleju. Jego tłoczenie na zimno pozwala zachować dużo większą ilość cennych składników odżywczych, które bardzo korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia, skóry, włosów czy paznokci. Olej kokosowy nierafinowany bardzo dobrze sprawdza się w kuchni, a także w roli kosmetyku pielęgnacyjnego.

Cechą charakterystyczną oleju kokosowego nierafinowanego jest aromatyczny zapach kokosa, który jest wyczuwalny przede wszystkim podczas smażenia. Wielu twierdzi, że olej kokosowy nierafinowany nadaje potrawom specyficzny słodki posmak, co w szczególności kłóci się z naturalnym zapachem potraw mięsnych. Dobra wiadomość jest jednak taka, że na rynku spożywczym możemy także znaleźć olej kokosowy rafinowany, który mimo że jest pozbawiony wielu substancji odżywczych (w wyniku przeprowadzonego procesu rafinacji), posiada neutralny smak i zapach, dzięki czemu można korzystać z niego w kuchni bez ograniczeń.

Olej kokosowy nierafinowany to również najlepszy sposób na naturalne odżywienie skóry oraz poprawę kondycji włosów. Ten rodzaj oleju warto przede wszystkim wykorzystać w formie maseczki do twarzy lub włosów, co pozwoli wchłaniać się składnikom aktywnym w głębsze warstwy skóry i włókna włosowe.

Olej kokosowy rafinowany a nierafinowany

W wielu miejscach możemy także spotkać się z olejem kokosowym rafinowanym, który jednak posiada dużo gorsze opinie od oleju nierafinowanego. To przede wszystkim ze względu na to, że olej ten produkuje się w wysokich temperaturach, przez co traci on wiele swoich cennych właściwości. Dodatkowo rafinacja odbywa się bardzo często przy użyciu chemicznych rozpuszczalników, które mogą mieć bardzo szkodliwy wpływ na ludzki organizm.

Olej kokosowy rafinowany nie jest jednak całkowicie pozbawiony zalet. Posiada on dłuższy termin przydatności do spożycia i jest o połowę tańszy niż olej kokosowy tłoczony na zimno. Ponadto nie posiada on charakterystycznego posmaku i zapachu kokosa, dzięki czemu można go wykorzystać do wszelkiego rodzaju potraw smażonych czy wypieków.

Jeśli jednak zamierzamy korzystać z oleju kokosowego w większych ilościach, zdecydowanie lepiej wybrać jego nierafinowaną postać, by zapewnić w ten sposób organizmowi dostarczenie cennych substancji odżywczych.

  • Facebook

Wybrane dla Ciebie

Zobacz wszystkie artykuły