Skoncentruj się na...

Panthenol i jego zastosowanie w kosmetykach

v_header_focuson_20789.jpg

Wśród składników kosmetycznych stosowany jest od lat, choć często niedoceniany. Czy słusznie? O czym mowa? I dlaczego niemal nie wyobrażamy sobie kosmetyków do skóry wrażliwej bez tego składnika?

Panthenol i jego miejsce w panteonie

Panthenol, inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową - wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Panthenol stosowanie

Jako substancja nietoksyczna, nieuczulająca i niekomedogenna jest szeroko stosowany w kosmetykach, sprayach do nosa, kroplach do oczu i płynach do soczewek kontaktowych. Poprawia nawilżenie, tym samym zmniejsza świąd i sprawia, że skóra staje się mniej podatna na rozwój stanów zapalnych. Jego kojące działanie prowadzi ponadto do zmniejszenia podrażnienia i zaczerwienienia. Pantenol działa także regenerująco, przyspieszając gojenie drobnych ranek, zadrapań i otarć. Dlatego panthenol w kosmetykach jest podstawowym składnikiem preparatów do skóry wrażliwej, podrażnionej i z problemami dermatologicznymi. Jest jednym z najczęściej występujących składników w szamponach i odżywkach do włosów o działaniu nawilżających i kondycjonującym. Poprzez poprawę nawilżenia,  optycznie pogrubia włosy i nadaje im sprężystość, połysk oraz ułatwia rozczesywanie. Przyspiesza także wzrost i regeneruje zniszczone lub przesuszone paznokcie.

Panthenol na oparzenia słoneczne

Jest głównym składnikiem preparatów stosowanych po kąpielach słonecznych i pianek na oparzenia. Panthenol na oparzenia słoneczne może występować w wyższych stężeniach 5-10%, nie powodując efektów ubocznych. W połączeniu z alantoiną, ekstraktem z nagietka lub aloesu wpływa łagodząco oraz aktywizuje podziały komórek przyspieszając regenerację i powrót skóry do równowagi.

Panthenol w pielęgnacji skóry podrażnionej

Skóra podrażniona łuszczy się, piecze, jest sucha, często zaczerwieniona, szczypie, bywa ściągnięta i przede wszystkim jest bardzo trudna w pielęgnacji. Bardzo szybko reaguje, zwykle negatywnie, na wszystkie nakładane na nią kosmetyki pielęgnacyjne i do makijażu. Stany zapalne skóry mogą być wynikiem kontaktu z czynnikami drażniącymi, mieć charakter jednorazowy lub powtarzający się. Skóra staje się na nie podatna, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, w związku z niesprzyjającymi jej różnicami temperatur i wilgotności powietrza na zewnątrz, a warunkami panującymi w pomieszczeniach. Dzięki szerokiemu spektrum działania panthenol doskonale sprawdza  się w pielęgnacji skóry łatwo ulegającej podrażnieniom lub po zabiegach dermatologicznych.

Popękana, sucha, czy po głębokim złuszczaniu Twoja skóra odzyska komfort po zastosowaniu kremu Cicaplast Baume B5 od La Roche-Posay wykorzystującego  substancje o działaniu antybakteryjnym i osłonowym. Połączenie panthenolu, miedzi, cynku oraz  regenerującego medakasozydu gwarantuje dogłębne działanie odbudowujące oraz natychmiastową ulgę podrażnionej skórze. Z dnia na dzień odzyskuje ona delikatność oraz odpowiedni poziom nawilżenia. Krem zawiera aż 5% stężenie panthenolu oraz dodatkowo filtr UV SPf 50. Nie musisz już rezygnować ze swoich dotychczasowych aktywności. Twoja skóra może regenerować się w nocy i w dzień, będąc jednocześnie chroniona przed destrukcyjnym działaniem promieniowania ultrafioletowego oraz szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

  • Facebook

Wybrane dla Ciebie

Zobacz wszystkie artykuły