Skoncentruj się na...

Cynk w kosmetykach — na problemy ze skórą pomaga?

v_header_focuson_11460.jpg

Cynk jest pierwiastkiem, który odgrywa istotną rolę w wielu procesach zachodzących wewnątrz naszego organizmu. Posiada on zbawienny wpływ na kondycję skóry, dlatego bardzo chętnie wykorzystywany jest w kosmetyce. Jakie właściwości posiada cynk? I jakie problemy skórne jest w stanie rozwiązać cynk w kosmetykach? Przedstawiamy najważniejsze informacje na temat jego powszechnego zastosowania!

Cynk w organizmie i kosmetyce — jaką rolę odgrywa?

Cynk to pierwiastek, który naturalnie występuje w naszym organizmie. Wielu ludzi cierpi jednak na niedobór cynku, co wynika przede wszystkim z tego, że nie dostarczamy jego dostatecznej ilości do organizmu poprzez pożywienie. Najbogatszym źródłem cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego taki, jak: mięso, ryby, owoce morza, orzechy, które niestety coraz częściej wykluczamy z naszej diety.

Tymczasem cynk pełni w naszym organizmie bardzo ważną rolę — odpowiada za równowagę hormonalną, zwiększa jego odporność i zapewnia prawidłową kondycję naszym włosom, skórze i paznokciom. Niedobór cynku jest jedną najczęstszych przyczyn występowania trądziku, dlatego przy tego typu dolegliwościach, warto skontrolować poziom tego pierwiastka w organizmie, a dodatkowo sięgnąć po preparaty pielęgnacyjne z cynkiem, które mają zwalczają zmiany trądzikowe.

Cynk w kosmetykach na trądzik

Przy leczeniu zmian trądzikowych bardzo ważne jest przyjmowanie odpowiedniej suplementacji z cynkiem, jak również stosowanie preparatów pielęgnacyjnych z dodatkiem tego pierwiastku. Dostarczając cynk od środka, poprawimy funkcjonowanie gospodarki hormonalnej — zaburzenia hormonalne są bezpośrednią przyczyną nadmiernego wytwarzania sebum, które stanowi idealną pożywkę dla bakterii wywołujących problem zmian trądzikowych. Cynk przyspiesza też proces apoptozy — to znaczy obumierania starych i odradzania się nowych komórek skóry, co pozwala uniknąć problemu zatkanych porów skóry i tworzenia się zaskórników.

Stosowanie odpowiedniego kremu z cynkiem np. Kerium DS La Roche-Posay, pozwala na zwalczanie objawów skóry trądzikowej na zewnątrz — cynk w kosmetykach wykazuje doskonałe właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, zapobiegając namnażaniu się bakterii i tworzeniu się wykwitów. Cynk w kosmetykach pozwoli zmniejszyć stan zapalny skóry, zwęzić rozszerzone pory, ograniczyć wydzielanie łoju, a także zwalczyć bakterie, które powodują ropne wykwity.

Cynk w kosmetykach — jakie jeszcze ma właściwości?


* Cynk jest skutecznym przeciwutleniaczem — zwalcza wolne rodniki, spłyca zmarszczki i wspomaga produkcję kolagenu, dlatego sprawdzi się idealnie przy codziennej pielęgnacji skóry dojrzałej.
* Preparaty z cynkiem warto również stosować przy problemach z przebarwieniami skóry — pierwiastek ten wspomaga usuwanie przebarwień poprzez rozjaśnienie skóry i wyrównanie jej kolorytu.
* Tlenek cynku ma właściwości ściągające i łagodzące stany zapalne skóry, a dodatkowo chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV.
* Siarczan cynku działa przeciwzapalnie, węglan cynku wpływa ochronnie na skórę, zaś undecylenian i pirytionian cynku wykazują właściwości zwalczające grzyby i łupież, dlatego bardzo często wykorzystywane są w szamponach do włosów.
* Cynk przyspiesza proces regeneracji skóry i skraca czas gojenia się ran, w związku z czym warto sięgnąć po wybraną maść z cynkiem również przy różnych mechanicznych uszkodzeniach skóry.
* Preparaty z cynkiem okazują się bardzo skuteczne w leczeniu różnego rodzaju stanów zapalnych u dzieci i młodzieży-np. trądzik młodzieńczy, pieluszkowe zapalenie skóry.

Wybrane dla Ciebie

Zobacz wszystkie artykuły