Skoncentruj się na...

Parafina w kosmetykach

v_header_focuson_328.jpg

Parafina jest jednym z najpopularniejszych składników, który wykorzystuje się do produkcji różnego rodzaju kosmetyków. Wokół parafiny krąży również wiele kontrowersji i dociekań dotyczących jej bezpiecznego lub szkodliwego wpływu na skórę. Dowiedz się, jak działa parafina w kosmetykach, jakie ma właściwości i zastosowania!

Czym jest parafina kosmetyczna?

Parafina (olej parafinowy) to bezbarwny olej mineralny, będący mieszaniną prostych i długołańcuchowych węglowodorów. Otrzymuje się je podczas destylacji ropy naftowej, która jest bardzo dobrze oczyszczona. Parafina charakteryzuje się małą reaktywnością chemiczną, co oznacza, że jest składnikiem bardzo stabilnym i trwałym. Z tego względu wykorzystuje się ją w preparatach emulsyjnych, np. kremach czy balsamach, a także w szminkach i oliwkach do ciała. Niegdyś parafina była wykorzystywana podczas produkcji preparatów leczniczych, głównie maści, które stosowano bezpośrednio na skórę. Obecnie parafina jest składnikiem kremów, balsamów, maści, baz pod makijaż, podkładów, a nawet znajduje się w peelingach i tonikach nawilżających. Wówczas parafina występuje pod nazwami takimi jak: Syntetic Wax, Paraffin, Mineral Oil, Paraffinum Liquid, Vaseline, Isoparaffin, Cera Microcristallina, Pertolatum, Isobutane, Ozokerite, Isododecane, Isohexadecane.

Parafina w kosmetykach -właściwości i zastosowanie

Parafina jest wykorzystywana w produkcji kosmetyków o działaniu natłuszczającym. Wynika to z właściwości silnie nawilżających, jakie wykazuje, z tego względu parafina należy do grupy emolientów. Dzięki takiemu działaniu zaaplikowanie na skórę produktu z parafiną tworzy na jej powierzchni film ochronny. Jest to warstwa okluzyjna, która zabezpiecza skórę przed utratą wody, a co za tym idzie chroni ją przed wysuszeniem. Wówczas skóra staje się miękka, gładka i nawilżona. Jest to główne zastosowanie parafiny kosmetycznej. Nie można zaprzeczyć, że składnik ten ma wiele korzyści względem skóry. Skąd zatem kontrowersje o jego szkodliwym działaniu?

Olej parafinowy w kosmetyce - szkodzi czy pomaga?

Szkodliwe działanie parafiny w kosmetykach tłumaczy się przez negatywne skutki filmu, który tworzy się na skórze. Zwolennicy tej właściwości twierdzą, iż w ten sposób skóra zostaje dogłębnie nawilżona i natłuszczona. Z kolei przeciwnicy takiego wpływu parafiny na skórę mówią, że wówczas składnik ten zatyka pory i uniemożliwia wymianę tlenową, przez co mogą tworzyć się zaskórniki i niedoskonałości na skórze. Stwierdzenie to nie jest zgodne z prawdą, ponieważ, aby parafina znalazła się w danym kosmetyku musi przejść przez szereg badań i testów. Dopiero wtedy, gdy jej bezpieczny wpływ na skórę zostanie stwierdzony, może ona znaleźć się w składzie danego produktu. Czy to zatem oznacza, że parafina nie szkodzi nikomu i każdy może stosować kosmetyki z jej zawartością?

Parafina kosmetyczna nie dla wszystkich

Z racji na swoje nawilżające, a przede wszystkim natłuszczające właściwości, parafina jest zalecana szczególnie dla osób ze suchą skórą. Problemy z łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry (AZS), skłonnością do wysuszania i szorstkością również zostaną skutecznie rozwiązane dzięki zastosowaniu kosmetyków z parafiną. Wówczas, skóra będzie nawilżona i natłuszczona, a film ochronny zabezpieczy naskórek przed mimowolną utratą wody. Co istotne w tym celu należy wybierać sprawdzone produkty, a najlepiej takie, których lecznicze działanie jest potwierdzone testami dermatologicznymi. Przykładem takiego produktu jest kojąco-ochronna emulsja nawilżająca Lipikar Fluid La Roche-Posay. Z racji tego, że jest dostępna w aptekach i jest dermokosmetykiem, wykazuje właściwości zarówno pielęgnacyjne, jak i lecznicze.

Parafina nie jest jednak dla wszystkich parafiną leczniczą i substancją wykazującą pozytywny wpływ na kondycję skóry. Z tego składnika w kosmetykach powinny zrezygnować osoby z tłustą skórą, która cechuje się nadmierną produkcją sebum. Wówczas parafina może pogorszyć stan skóry poprzez zatkanie porów i zwiększenie produkcji natłuszczającego łoju.

Warto jednak zaznaczyć, że normalne jest, iż parafina kosmetyczna jako jeden ze składników w kosmetykach nie jest dla każdego. Tak jest również w przypadku innych produktów i składników - u jednych się sprawdzają, a innym mogą wręcz zaszkodzić. Dopasowując jednak produkt do swoich potrzeb nie trzeba obawiać się jego negatywnego wpływu. Taka sama kwestia dotyczy parafiny w kosmetykach.

Wybrane dla Ciebie

Zobacz wszystkie artykuły