Nowe zasady dotyczące cookies W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb oraz preferencji informacyjnych oraz w celu analizy statystycznej Państwa aktywności na stronie i przeciwdziałania nadużyciom. Mogą Państwo wyrazić lub zmienić wcześniej wyrażoną zgodę na stosowanie plików cookies przez tę witrynę poprzez ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z witryny z ustawioną zgodą na korzystanie z plików cookies (bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej dotyczących plików cookies) oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów dot. plików cookies oraz ochrony Państwa prywatności znajdą Państwo w naszej "Polityce Cookies".

Mój profil na La Roche-Posay

Nie masz jeszcze profilu na stronie La Roche-Posay?

Przypomnij hasło
Zostaw swój adres e-mail poniżej, aby otrzymać przypomnienie hasła

Mój e-mail

Aby odmienić życie skóry wrażliwej.
Strona główna > SŁOWNIK

SŁOWNIK : Łupież

Pielęgnacja skóry głowy

Czy istnieje pojęcie z zakresu dermatologii lub kosmetyki, którego nie rozumiesz? Zobacz pełną definicję w słowniku La Roche-Posay.

Drożdżaki Malassezia furfur

Drożdżaki z rodzaju Malassezia to mikroskopijne grzyby, dla których źródłem siarki jest metionina, cystyna lub cysteina, a źródłem węgla są tłuszcze. Grzyby te stanowią naturalną mikroflorę ludzkiego organizmu, a ich rozwojowi sprzyja wzmożona produkcja łoju. Choć drożdżaki Malassezia furfur są przyczyną łupieżu, to bytują one również na skórze zdrowego człowieka. Ich obecność w pobliżu gruczołów łojowych to nie przypadek, grzyby Malassezia furfur żywią się bowiem sebum, czyli wydzieliną gruczołów łojowych zawierającą  wolne kwasy tłuszczowe.
Grzyby z rodzaju Malassezia żywią się łojem, toteż często pojawiają się na skórze głowy z łojotokiem. Przy nadmiernym wydzielaniu łoju kolonie grzybów masową się rozrastają. Wraz z liczbą kolonii, rośnie ilość metabolitów drożdżaków, które drażnią skórę. Powstały stan zapalny powoduje przyspieszenie rogowacenia naskórka, czyli jego łuszczenia się. W ten sposób zaburzona zostaje biologiczna odnowa komórkowa naskórka, gdyż zanim martwe komórki się złuszczą, produkowane są młode keratynocyty (czyli podstawowe komórki naskórka). Na włosach i odzieży zaczynają się pojawiać białe łuski, a skóra głowy jest zaczerwieniona. Stan ten może przerodzić się w łojotokowe zapalenie skóry.
Metabolity szczepu Malassezia są wykorzystywane w przetwórstwie żywności dzięki wydzielanemu estrowi gamma-lakton o właściwościach zapachowych. Oprócz tego drożdżaki produkują kwas azelainowy, który jest stosowany w leczeniu zmian trądzikowych i przebarwień skóry.