SŁOWNIK

Czy istnieje pojęcie z zakresu dermatologii lub kosmetyki, którego nie rozumiesz? Zobacz pełną definicję w słowniku La Roche-Posay.

open menu
Powrót do listy terminów «D »

Drożdżaki Malassezia furfur

Drożdżaki z rodzaju Malassezia to mikroskopijne grzyby, dla których źródłem siarki jest metionina, cystyna lub cysteina, a źródłem węgla są tłuszcze. Grzyby te stanowią naturalną mikroflorę ludzkiego organizmu, a ich rozwojowi sprzyja wzmożona produkcja łoju. Choć drożdżaki Malassezia furfur są przyczyną łupieżu, to bytują one również na skórze zdrowego człowieka. Ich obecność w pobliżu gruczołów łojowych to nie przypadek, grzyby Malassezia furfur żywią się bowiem sebum, czyli wydzieliną gruczołów łojowych zawierającą  wolne kwasy tłuszczowe.
Grzyby z rodzaju Malassezia żywią się łojem, toteż często pojawiają się na skórze głowy z łojotokiem. Przy nadmiernym wydzielaniu łoju kolonie grzybów masową się rozrastają. Wraz z liczbą kolonii, rośnie ilość metabolitów drożdżaków, które drażnią skórę. Powstały stan zapalny powoduje przyspieszenie rogowacenia naskórka, czyli jego łuszczenia się. W ten sposób zaburzona zostaje biologiczna odnowa komórkowa naskórka, gdyż zanim martwe komórki się złuszczą, produkowane są młode keratynocyty (czyli podstawowe komórki naskórka). Na włosach i odzieży zaczynają się pojawiać białe łuski, a skóra głowy jest zaczerwieniona. Stan ten może przerodzić się w łojotokowe zapalenie skóry.
Metabolity szczepu Malassezia są wykorzystywane w przetwórstwie żywności dzięki wydzielanemu estrowi gamma-lakton o właściwościach zapachowych. Oprócz tego drożdżaki produkują kwas azelainowy, który jest stosowany w leczeniu zmian trądzikowych i przebarwień skóry.

Zobacz wszystkie artykuły

Content related to Łupież