SŁOWNIK

Czy istnieje pojęcie z zakresu dermatologii lub kosmetyki, którego nie rozumiesz? Zobacz pełną definicję w słowniku La Roche-Posay.

open menu
Powrót do listy terminów «G »

Glikacja

Glikacja jest procesem nieenzymatycznego przyłączania się heksoz, przede wszystkim glukozy, do wolnych grup aminowych białek. To fizjologiczny i złożony proces, determinujący starzenie się organizmu. Glikacja osłabia strukturę najważniejszego białka w organizmie ludzkim - to znaczy kolagenu.

Za proces glikacji odpowiada transportowany przez krew cukier, który wchodzi w reakcję z włóknami skóry - kolagenem i elastyną. Cząsteczki heksoz przyłączają się do wolnych grup aminowych białek i kumulują się w organizmie. Efektem tego procesu jest stwardnienie tkanek, które odpowiadają za podtrzymywanie skóry, a także uszkodzenie włókien skóry.

Glikacja prowadzi do pogorszenia się elastyczności skóry i jej szybszego starzenia się. Bardzo duży wpływ na glikację ma codzienny sposób odżywiania się - zbyt duża ilość cukru w pożywieniu powoduje szybsze pojawienie się oznak starzenia skóry. Glikacja nasila się również w stanach hiperglikemii - stanie podwyższonego stężenia glukozy w płynach biologicznych.

Zobacz wszystkie artykuły

Content related to Oznaki starzenia, zmarszczki, utrata jędrności