SŁOWNIK

Czy istnieje pojęcie z zakresu dermatologii lub kosmetyki, którego nie rozumiesz? Zobacz pełną definicję w słowniku La Roche-Posay.

open menu
Powrót do listy terminów «K »

Kwas AHA

Kwas AHA, razem z kwasami BHA i PHA,  należy do grupy kwasów hydroksylowych. Inaczej są one nazywane hydrokwasami. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że dobrze rozpuszczają się w wodzie. Dzięki temu nie mają również zdolności do przenikania przez sebum, które jest łojem naturalnie natłuszczającym skórę. Kwas alfa-hydroksylowy (AHA) występuje w owocach, trzcinie cukrowej i mleku. Do grupy tych kwasów zalicza się:

kwas glikolowy (hydroksyoctowy),
kwas mlekowy (alfa-hydroksypropionowy),
kwas jabłkowy (hydroksyetanodikarboksylowy),
kwas winowy (dihydroksybursztynowy),
kwas migdałowy (2-fenylo-2-hydroksyoctowy).

Kwasy AHA wykorzystywane są głównie w przemyśle kosmetycznym, a szczególnie podczas złuszczania naskórka. W zależności od rodzaju skóry i potrzeb z nim związanych, dobiera się inny typ kwasu oraz jego stężenie. Kwasy AHA występujące w niskim stężeniach oddziałują wyłącznie na naskórek. Wyższe stężenie danego kwasu, wpływa on na głębsze warstwy skóry. Optymalne pH kwasu, aby działał on skutecznie i bezpiecznie, powinno mieścić się między 3-4,5. Jeśli pH jest wyższe, wówczas kwas działa w sposób nawilżający, a nie złuszczający. Zastosowanie kwasów AHA pozwala na skuteczne usunięcie martwych komórek naskórka, zaskórników, niedoskonałości, a co za tym idzie daje gwarancję gładkiej skóry. Dodatkowo wykorzystanie hydrokwasów sprzyja eliminacji przebarwień, rozjaśnieniu skóry, ujędrnieniu i odmłodzeniu jej.

Zobacz wszystkie artykuły

Content related to Oznaki starzenia, zmarszczki, utrata jędrności