Nowe zasady dotyczące cookies W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb oraz preferencji informacyjnych oraz w celu analizy statystycznej Państwa aktywności na stronie i przeciwdziałania nadużyciom. Mogą Państwo wyrazić lub zmienić wcześniej wyrażoną zgodę na stosowanie plików cookies przez tę witrynę poprzez ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z witryny z ustawioną zgodą na korzystanie z plików cookies (bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej dotyczących plików cookies) oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów dot. plików cookies oraz ochrony Państwa prywatności znajdą Państwo w naszej "Polityce Cookies".

Mój profil na La Roche-Posay

Nie masz jeszcze profilu na stronie La Roche-Posay?

Przypomnij hasło
Zostaw swój adres e-mail poniżej, aby otrzymać przypomnienie hasła

Mój e-mail

Aby odmienić życie skóry wrażliwej.
Strona główna > SŁOWNIK

SŁOWNIK : Oznaki starzenia, zmarszczki, utrata jędrności

Pielęgnacja skóry twarzy

Czy istnieje pojęcie z zakresu dermatologii lub kosmetyki, którego nie rozumiesz? Zobacz pełną definicję w słowniku La Roche-Posay.

Glikacja

Glikacja to złożony proces, który stanowi jedną z głównych przyczyn starzenia się skóry. Odpowiada za nią transportowany przez krew cukier, który wchodzi w reakcję z włóknami skóry: kolagenem oraz elastyną. Cząsteczki heksoz przyłączają się do wolnych grup aminowych, a produkty tej reakcji kumulują się w organizmie. Skutkiem jest stwardnienie tkanek, które podtrzymują skórę i uszkodzenie jej włókien. Po pewnym czasie dochodzi do pogorszenia się elastyczności skóry, czego efektem jest powstawanie zmarszczek. Istotny wpływ na glikację ma sposób odżywiania. Spożywanie nadmiernych ilości cukru sprzyja wcześniejszemu pojawieniu się oznak starzenia. Szkodliwe są nie tylko słodycze i słodkie napoje, ale także produkty mączne, ziemniaki oraz wysoko przetworzone produkty spożywcze. Glikacja nasila się również w stanie podwyższonego stężenia glukozy, a więc w przypadku hiperglikemii.