Skoncentruj się na...

Masło Shea - właściwości i zastosowanie

v_header_focuson_10874.jpg

Masło Shea to składnik, który ze względu na swoje wyjątkowe właściwości posiada wszechstronne zastosowanie w kosmetyce. Podpowiadamy, dlaczego masło Shea cieszy się tak dobrymi opiniami i w jakim celu warto je stosować!

Masło Shea - naturalny afrykański kosmetyk

Masło Shea, nazywane też bardzo często masłem karité, to olej, który wydobywa się z nasion afrykańskiego drzewa Masłosz Parka. Shea ma formę twardego masła o biało-beżowym odcieniu, który po rozgrzaniu w dłoniach przybiera konsystencję płynnego i tłustego oleju. Warto zaznaczyć, że masło Shea wykorzystuje się nie tylko w kosmetyce, ale też w gastronomii jako naturalny i zdrowy olej do smażenia, który jest źródłem wielu drogocennych witamin i minerałów.

Masło Shea - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Choć czyste masło Shea doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu dań, to zdecydowanie bardziej znane jest ze swoich wielofunkcyjnych właściwości kosmetycznych - jest to bardzo popularny składnik różnorodnych kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Z czego słynie masło Shea? Doskonale regeneruje i odżywia skórę, dzięki czemu sprzyja szybszemu gojeniu się ran. Jest bogatym źródłem witamin A i E, które odpowiadają m. in. za opóźnianie procesów starzenia się skóry i jej ochronę przed wolnymi rodnikami. Masło Shea skutecznie zabezpiecza skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi (mrozem, chłodem, słońcem i wiatrem), a dodatkowo posiada właściwości łagodzące podrażnienia.

Masło karité w kremach i balsamach - dla kogo?

  • Masło Shea jest częstym składnikiem intensywnie nawilżających i natłuszczających kremów do twarzy oraz balsamów do ciała, które bardzo dobrze sprawdzają się przy suchej i skłonnej do podrażnień skórze.
  • Masło karité możemy również znaleźć w kosmetykach przeznaczonych do oczyszczania wyjątkowo wrażliwej i przesuszonej skóry twarzy lub ciała np. Lipikar Syndet AP+ - krem myjący dla podrażnionej i swędzącej skóry u dorosłych, dzieci i niemowląt.
  • Shea to podstawowy składnik wielu kremów ochronnych na zimę - to składnik, który idealnie uzupełni braki lipidów w naszej skórze i wzmocni jej naturalną barierę ochronną o tej porze roku.
  • Olej z nasion drzewa Masłosz Parka to także naturalna substancja odmładzająca, który działa przeciwzmarszczkowo, stymuluje produkcję kolagenu i pełni rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego (SPF 6-10).

Masło Shea - rafinowane czy nierafinowane?

Z drogocennych właściwości masła Shea możemy korzystać nie tylko poprzez stosowanie kosmetyków z jego dodatkiem, ale też poprzez aplikację na skórę i włosy czystej postaci tego oleju. W tym przypadku zdecydowanie lepiej wybierać jednak masło nierafinowane (organiczne), bowiem w procesie rafinacji traci ono większość swoich cennych składników odżywczych, antyoksydantów oraz witamin.

Masło Shea na włosy

Nierafinowane masło Shea sprawdzi się doskonale przy codziennej pielęgnacji włosów jako odżywcza maseczka czy serum na suche końcówki. Skutecznie zabezpieczy włosy przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych (niskich temperatur i słońca), a także nawilży i odżywi suchą oraz łuszczącą się skórę głowy. Masło Shea warto stosować w celu ochrony włosów przed niszczącym działaniem zabiegów fryzjerskich np. farbowaniem lub prostowaniem - włosy będą w ten sposób odpowiednio zabezpieczone przed wysoką temperaturą oraz drażniącymi składnikami farby do włosów. Regularne stosowanie masła Shea lub kosmetyków z jego dodatkiem sprawi, że włosy są nawilżone, wygładzone i dogłębnie odżywione.

Masło Shea - inne możliwości wykorzystania

  • Czyste masło Shea może zastąpić stosowany do tej pory krem pod oczy - jego właściwości pozwolą na redukcję cieni oraz obrzęków pod oczami.
  • Na zimę warto szukać pomadek ochronnych do ust z dodatkiem masła Shea lub stosować czystą postać masła bezpośrednio na skórę ust - doskonale zregeneruje suche i spierzchnięte usta, a do tego będzie stanowiło skuteczną ochronę przed mrozem i słońcem.
  • Masło Shea można też stosować jako balsam łagodzący po opalaniu lub “maść” na drobne skaleczenia lub otarcia - karité łagodzi poparzenia po słońcu i przyspiesza regenerację uszkodzonego naskórka.

  • Facebook

Wybrane dla Ciebie

Zobacz wszystkie artykuły