Skoncentruj się na...

Jakie jest zastosowanie oleju konopnego?

v_header_focuson_10874.jpg

Coraz większe docenianie natury w różnych branżach przemysłowych przekłada się na wzrost wtkorzystywania w produkcji związków pochodzenia roślinnego. Medycyna, farmakologia i kosmetologia, podążając za tym trendem, sięgają po te naturalne rozwiązania, które jeszcze niedawno były nie do pomyślenia. Tak też było z olejem z konopii. Efekt wieloletnich badań przełożył się na wielostronne zastosowanie oleju konopnego, który dziś jest bardzo doceniany.

Unikalne właściwości oleju konopnego

Ów trend naturalności doprowadził badaczy także na trop nasion konopii siewnych. W efekcie wieloletnich badań i eksperymentów okazało się, że ciemnozielony olej konopny, o cudownym korzenno-orzechowym zapachu jest substancją o unikalnych właściwościach, bowiem aż w 75% składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a jego główne substytuty to powszechnie cenione kwasy linolowe omega 6 i 3, które ponadto występują tu w doskonałej proporcji 3:1.

W związku z tym, że ludzki organizm bardzo potrzebuje nienasyconych kwasów tłuszczowych, aczkolwiek nie ma zdolności do ich syntetyzowania (samowytwarzania), poszukuje się różnych ich źródeł. A takim źródłem, w dodatku bogatym, okazał się właśnie olej z konopii siewnych, który awansował i stanął obok oleju lnianego czy rzepakowego.

Zastosowanie oleju konopnego w kosmetyce

Ekstrakty z nasion konopii siewnych bardzo szybko są wchłaniane przez skórę, a co ważne, nie pozostawiają na jej powierzchni tłustego filmu. Dlatego też zastosowanie oleju konopnego wykorzystuje się przede wszystkim w branży kosmetycznej. Zresztą wszystkie źródła NNKT stanowią doskonałą bazę wszelkich emolientów, emulsji, balsamów, syndetów, kremów do twarzy atopowej, a nawet preparatów chroniących przed szkodliwym wpływem promieni UV. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, notabene obecne w cemencie międzykomórkowym oraz sebum, odpowiadają za utrzymanie w naskórku odpowiedniej równowagi między poziomem wilgoci a poziomem lipidów. Służą więc głównie ochronie skóry przed wysuszeniem, a także doskonale nawilżają odwodnioną skórę. Ale nie tylko, bowiem zastosowanie oleju konopnego w kosmetyce opiera się także na działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, antyoksydacyjnym oraz rozgrzewającym.

W jakiej postaci jest dostępny olej konopny w kosmetyce?

Cannabis sativia (Hemp) Seed Oil, czyli oznaczenie oleju z konopii pojawia się na etykietach:

* mydeł i innych syndetów,
* balsamów uzupełniających poziom lipidów (np. Lipikar Balsam AP+),
* kremów do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej,
* kremów do skóry tłustej pomagających regulować pracę gruczołów łojowych,
* kremów do twarzy dojrzałej wzmacniających walkę ze zmarszczkami,
* emolientów,
* produktów do pielęgnacji dzieci i niemowląt.

Inne zastosowanie oleju konopnego

Jednak nie tylko w kosmetyce olej konopny znajduje zastosowanie. Ważnym miejscem jego użytku jest także kuchnia, o czym decydują nie tylko jego właściwości prozdrowotne, ale także piękny kolor, głęboki korzenno-orzechowy zapach oraz delikatny smak. Olej z konopii świetnie nadaje się do pieczenia czy smażenia, a także stanowi doskonały dodatek do dań na zimno.
Jednak wciąż, mając na uwadze ogromne znaczenie dla zdrowia tłuszczów nienasyconych, warto dodać, że ekstrakt z tej odmiany konopii bardzo często stanowi element suplementów diety. A to przede wszystkim dlatego, że:
* wzmacnia układ odpornościowy,
* zmniejsza poziom cholesterolu,
* reguluje gospodarkę hormonalną i łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego,
* wspiera układ sercowo-naczyniowy,
* jako przeciwutleniacz stanowi ochronę przed nowotworami,
* działa moczopędnie,
* łagodzi stany zapalne oraz ból.

Wybrane dla Ciebie

Zobacz wszystkie artykuły