Co jeść, gdy włosy wypadają?
Piękne i zdrowe włosy są atrybutem zadbanej kobiety, dlatego coraz większą wagę przykładamy do ich pielęgnacji. Jednak czasami, mimo starań, nie potrafimy zaradzić problemowi wypadających włosów. Okazuje się, że oprócz odpowiednich kosmetyków, istotną rolę w przypadku walki z tym kłopotem odgrywa dieta. Sprawdź, co jeść, gdy wypadają włosy i przywróć fryzurze dawną objętość!
Co jeść na wypadające włosy?
To, co spożywamy w bardzo dużym stopniu wpływa na nasz wygląd, samopoczucie czy kondycję. Dlatego zła dieta może doprowadzić do osłabienia układu odpornościowego oraz różnorakich schorzeń. W wielu przypadkach widząc niepożądane efekty jak np. wypadające włosy, wystarczy zastanowić się, co jeść i zmienić dietę. Tak więc co jeść, gdy wypadają włosy?
Białko
Aminokwasy mają znaczący wpływ na budowę skóry głowy, dlatego ich niedobór może sprawić, że włosy będą szybciej się starzeć i wypadać. Żeby temu zapobiec, należy spożywać mięso (z wykluczeniem hodowlanych kurczaków i indyków karmionych antybiotykami), ryby (z pominięciem pangi i tilapii), nabiał, komosę ryżową, amarantus i rośliny strączkowe.
Antyoksydanty
Gdy mierzymy się z problemem wypadania włosów, pytamy: co jeść? Na pewno warto wzbogacić dietę o produkty takie jak: pomidory, papryka, melony, bób, szpinak, wiśnie, czereśnie, jagody, morele czy śliwki, które są bogate w antyoksydanty, co pomoże wzmocnić układ odpornościowy. Warto uzupełnić o nie jadłospis.
Witaminy
witamina A - stymuluje wzrost mieszków włosowych, a jej brak sprawia, że włosy są suche i łamliwe. Znajdziemy ją m. in. w brokułach, dyni, owocach dzikiej róży, kapuście, marchewce, morelach, pomidorach, pomarańczach, maśle czy wątróbce.
witamina C - jej niedobór prowadzi do łamliwości i rozdwajania włosów oraz pogorszenia działania cebulek. Warto jeść np. czarną porzeczkę, jagody, maliny, owoce cytrusowe, paprykę, jarmuż, szpinak.
witamina E - odpowiednia jej ilość przyspiesza wzrost włosów oraz poprawia poziom ich nawilżenia. Znajdziemy ją w jajkach, orzechach, nasionach roślin oleistych, zielonych warzywach czy pieczywie pełnoziarnistym.
Mikroelementy, takie jak cynk, miedź i żelazo
Te mikroelementy mają wpływ na kondycję i wygląd włosów. Zbyt mała ilość cynku prowadzi do hiperkeratozy skóry oraz nadmiernego wypadania włosów. Cynk znajdziemy w ostrygach, kiełkach pszenicy, ziarnach sezamu, orzeszkach ziemnych, wołowinie czy gorzkiej czekoladzie. Natomiast niedobór miedzi skutkuje zmianami strukturalnymi włosów, a żelaza łysieniem u kobiet. Produkty bogate w miedź to m. in. kakao, kasza gryczana, natka pietruszki, nasiona słonecznika, a w żelazo: mak, soja, kasza jaglana czy sardynki z puszki.
Co jeść, kiedy wypadają włosy?
Powyżej przedstawiliśmy listę produktów, o które należy wzbogacić jadłospis, by odpowiedzieć na pytanie, co jeść na wzmocnienie włosów. Jednak negatywny wpływ na kondycję włosów ma nie tylko niedobór tych substancji, ale również nadmiar innych. Aby wzmocnić włosy, należy zmniejszyć ilość:
- wypijanej kawy,
- wysoko przetworzonej żywności - najlepiej całkowicie wyeliminować chipsy, fast foody czy słodycze,
- metali ciężkich - nie należy spożywać hodowlanych kurczaków czy indyków karmionych antybiotykami,
- białego cukru.
Pielęgnacja włosów skłonnych do wypadania - odpowiednie kosmetyki
Oprócz tego, co jeść, gdy włosy wypadają, warto wiedzieć, jakich kosmetyków używać. Szczególnie istotny wydaje się być szampon, jednak pielęgnację włosów skłonnych do wypadania można wzbogacić o odpowiednie odżywki, maski czy oleje. Kerium Szampon przeciw wypadaniu włosów od La Roche-Posay to kosmetyk przeznaczony dla osób, które pragną przerwać cykl nadmiernej utraty włosów. Szampon skutecznie poprawi objętość włosów, sprawi, że będą gęstsze i zdrowsze oraz bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych. Mogą używać go zarówno kobiety, jak i mężczyźni, którzy posiadają każdy rodzaj włosów.